Vama – Produse contrafacute

Consemnul in vama

Drepturile de proprietate intelectuala pot fi aparate prin luarea unor masuri de natura administrativa, cum ar fi consemnul in vama. Principalul motiv pentru care se solicita protectia juridica este ca alte persoane sa nu poata copia creatia intelectuala ce apartine titularului si deci sa nu beneficieze pe nedrept de publicitatea facuta si de renumele dobandit de titular. In situatia in care produsele vin in tara pe cale de import (deci din afara UE), titularul dreptului poate beneficia de sprijinul Autoritatii Vamale.

Apararea drepturilor de proprietate intelectuala

Pentru a va asigura pozitia in piata de producator/distribuitor al unor produse anume, purtatoare de drepturi de proprietate intelectuala, trebuie sa solicitati autoritatilor vamale competente sa stopeze intrarea in teritoriu a produselor contrafacute, prin retinerea lor la vama si ulterior prin distrugerea acestora.

consemn in vama

Retinerea produselor in vama

Daca sunteti titularul unui drept de proprietate industriala si doriti sa il protejati prin interzicerea importului de marfuri contrafacute, trebuie sa notificati Autoritatea Vamala competenta. Aceasta masura este utila atat pentru cei care doresc sa fie importatori (exclusivi), cat si pentru cei care sunt producatori.

Marfuri de import si drepturi de proprietate intelectuala

Cabinetul nostru va poate reprezenta in relatia cu autoritatile vamale, intocmind pentru dvs. formularele necesare si putand fi desemnata ca persoana de contact pentru instiintarile cu caracter juridic.  Notificarile emise de catre autoritatile vamale au termen de raspuns de cateva zile, astfel incat la momentul primirii unei astfel de notificari, timpul este crucial pentru a inspecta produsele si pentru a formula o actiune in justitie civila sau penala, in deplina cunostinta de cauza.  In cazul in care titularul nu are desemnat un consilier in proprietate industriala din timp, aceste demersuri vor fi mult mai dificile si deci mult mai costisitoare.

Sunteti TITULARUL unor drepturi de proprietate intelectuala si doriti sa luati masuri administrative in vama? Iata ce trebuie sa stiti:

  1. Puteti solicita autoritatilor vamale din Romania, dar si din alte state membre ale UE sa stopeze intrarea in tara respectiva a produselor care pot aduce atingere drepturilor dvs. de proprietate intelectuala (drepturi de autor, drepturi conexe, marca, brevet de inventie, desen/model industrial etc), prin formularea unei cereri de interventie. Exista cazuri in care Autoritatea Vamala va poate notifica din oficiu ( in cazul marcilor de renume sau notorii).
  2. Daca nu ati formulat cererea de interventie si totusi primiti de la Autoritatea Vamala o notificare ca in vama au fost oprite produse care pot aduce atingere drepturilor dvs, aveti 3 zile lucratoare sa formulati o cerere de interventie, in caz contrar ridicandu-se masura de retinere.
  3. Daca ati formulat cererea de interventie, aveti la dispozitie 10 zile in care sa faceti dovada ca ati pornit o actiune civila sau ca ati formulat o plangere penala, in caz contrar ridicandu-se masura de retinere. In cazul produselor perisabile, termenul este de 3 zile lucratoare. Daca detinatorul bunurilor este de acord cu abandonarea/distrugerea lor sau nu raspunde la notificare, acestea vor fi distruse.
  4. Daca ati formulat actiunea civila/plangerea penala, marfurile se retin in vama pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
  5. Toate costurile privind depozitarea si eventual distrugerea se suporta de catre titularul drepturilor de proprietate industriala.
  6. Cererea de interventie
monitorizare

Sunteti IMPORTATOR de produse (din afara UE)? Iata ce trebuie sa stiti despre retinerea produselor in vama:

Exista riscul sa aduceti in tara produse din afara Uniunii Europene (cum ar fi cele din China) si acestea sa fie contrafacute, fara a sti acest lucru. Aceste produse pot fi oprite la vama si in cele din urma distruse.

  1. Ca importator (persoana care aduce un produs din afara Uniunii Europene intr-unul din statele Uniunii Europene, pentru a-l pune in circulatie / pentru a il comercializa/ distribui) este recomandat sa solicitati producatorului un certificat sau o declaratie care atesta calitatea sa de producator al acelui produs si din care rezulta titularul drepturilor de proprietate industriala asupra produsului;

2. Asigurati-va ca sunteti detinatorul drepturilor de proprietate industriala in tara in care puneti in circulatie produsul (prin inregistrare sau prin obtinerea de licente exclusive/non-exclusive). Cel care obtine o licenta excusiva pe teritoriul UE se numeste importator exclusiv.

3. Efectuati o cercetare documentara pentru a verifica daca dreptul respectiv de proprietate industriala (marca, desen-model, inventie) este deja inregistrat pe teritoriul respectiv de catre o alta persoana.

4. Apelati la un consilier de proprietate industriala, pentru a beneficia de consultanta specializata.

5. Daca produsele aduse de dvs. in Romania sunt retinute la vama, aveti doua optiuni:

  a. Nu raspundeti la notificare-caz in care produsele pot fi considerate abandonate si pot fi distruse;

  b. Raspundeti la notificare si va opuneti in mod expres retinerii, suspendarii operatiunii de vamuire si distrugerii produselor. Este recomandat sa aveti un avocat sau un consilier in proprietate industriala pentru a va formula raspunsul si a va reprezenta atat in fata Autoritatii Vamale, cat si in fata instantei de judecata/ organelor de urmarire penala.